Företagande på internet

När man hör ordet ”doktor” så tänker man nog på en doktor, sjukhus, patienter osv, när man hör ordet ”lärare” tänker man på ett klassrum och en skola. Men vad tänker du när du hör ”businessman”?

Många tänker på en man i medelårsåldern, klädd i kostym, kanske en fin klocka och en businesshandväska. Men tänk om jag sa att jag är en businessman? Jag är en företagare, jag kanske inte är en traditionell företagare men jag är fortfarande en. Så det gör mig till businessman. Mina företag är inte alltid fysiska, man kan inte ta på dem eller känna på dem, men pengarna är likadana, och det är det som är ett av målen.

Företagande på nätet är nästan identiskt till normalt företagande några skillnader är att det är lättare att bli lurad på nätet. Speciellt för att man inte kan träffa folk lika ofta, man har inte chansen att avgöra själv om det är något som verkar konstigt, inte lika lätt iaf. Det är en nackdel.

En fördel som verkar oviktig är att det är mycket skönare oftast. Fysiskt och mentalt. Jag kan vara hemma klädd i pyjamas eller mjukisdräkt och jobba precis lika hårt som en som har kostym och måste ta bussen i det kalla vädret till sitt kontor eller abretsplats. Sådana saker kan stressa dig eller förstöra ditt humör i vissa fall. Det är även mer tävlingsinriktat IRL. Folk försöker vara bättre än sina motståndare men även sina arbetskamrater i vissa fall, på nätet känns det mer lugnt och man kan göra saker i den takten som känns bäst.

Fast ibland så är det sämre. Om man till exempel blir distraherad lätt eller om man inte är lika motiverad som man vill vara, då kan det hända att man latar sig och säger ”Jag gör det efter denna YouTube video”, ”Jag gör det om 10 min” osv. Eller om man allmänt gillar att ta sin tid när det gäller arbete, då kan det vara sämre att jobba på nätet. Vissa personen behöver tävlings ”temat”, det driver dem till att jobba mer eller jobba snabbare i vissa fall. Men om man har bra disciplin så är det mycket bättre på nätet än IRL enligt mig, för man kan ju som sagt jobba i sin takt men man behöver inte gå igenom stressen eller ”tävlingarna” som man gör IRL.

Många frågar om pengar och kostnader. Kostnaderna är väldigt annorlunda beroende på vilket jobb man jämför med, jobben IRL och de på nätet. Till och med där är det mycket bredd. IRL kanske man slösar mer pengar på bensin eller kollektivtraffik, köpa biljetter och så. Eller så kan man slösa mer pengar på maten, några kollegor kanske vill äta ute på en restauraung eller något liknande. Då följer man nog med och slösar 50+kr på lunch.

Om man jobbar hemifrån på nätet så behöver man inte slösa lika mycket pengar på bilen, bensin, bussar, kollektivtraffik eller äta mat på en restaurang. Fast man kanske slösar mer på datorer, internet och elektricitet. Så det finns fördelar och nackdelar med att företaga på nätet. För jobben är så breda, man kan företaga på nätet privat, man kan göra det som frilansare, man kan göra det åt ett företag som har anställt dig, man kan göra det hemifrån eller från ett kontor. Samma gäller företagande IRL, eftersom de här jobben har en sån bredd så kan det vara lite svårt att jämföra saker.

Men det är även något bra för det betyder att det är större chans att du kommer att gilla det! Om du inte gillar att ha ett e-företag om tjänster kan du ha ett om varor och produkter, om du inte gillar ”det här” så finns alltid ”det där”.