Tips till dig som vill bli egenföretagare

Är du intresserad av att starta eget? Vad kul! Att starta eget kan bli något av de roligaste och bästa du gör i ditt liv – men det finns en del saker som kan vara bra att komma ihåg och gå igenom innan du kör igång.

Förberedelser är väldigt viktigt för att ditt företag ska ha så bra chanser som möjligt att bli framgångsrikt.

En affärsplan

Gör gärna en affärsplan där du beskriver din affärsidé – det här är framför allt för din egen skull, så att du kan konkretisera exakt vad det är du vill göra i ditt företag. Du ska även kunna kommunicera ut till omvärlden vad det är ditt företag arbetar med, och varför kunderna ska göra affärer med just dig. Affärsplanen är något av det första du bör göra, eftersom så mycket annat i företaget utgår från den. Gör gärna även en marknadsföringsplan – hur ska du nå ut till potentiella kunder? Vilka vägar finns att gå? Här finns flera verktyg till din hjälp.

 

Sug in kunskap

Information och kunskap är även det mycket viktigt. Hur fungerar det med skatter, moms och dylikt? Vilka regler och lagar finns det? Kräver din verksamhet någon form av tillstånd? Ta reda på allt sådant innan, så du inte råkar ut för överraskningar på vägen. Saker kommer förmodligen dyka upp längst med vägen i vilket fall som helst, men om du är väl förberedd och har de kunskaper du behöver, så har du kommit långt i att undvika att göra några större misstag.

 

Din omgivning

Även din livssituation och ekonomiska situation kan behöva gås igenom. Har du tänkt ha en annan anställning vid sidan av till att börja med? Hur ser företagets budget ut, men även din privata ekonomiska situation? Behöver du ta ett banklån för att starta företaget? Har du familj och/eller en partner – är de med på tåget när du ska starta eget?

Gå även igenom saker som bokföring och bokslut – ska du göra det arbetet själv eller ska någon annan göra det åt dig? Vilken företagsform ska du ha?

 

Ta hjälp för att underlätta uppstarten

Ta gärna emot hjälp i början från till exempel Nyföretagarcentrum och människor som har erfarenhet av att starta och driva företag. Då kan du få hjälp med allt från affärsplan och marknadsföringsplan till hur du gör en budget, men även för att kunna bolla idéer, få tips och råd, och för att kunna träffa andra som är i samma sits som du. Att kunna få kontakter och bygga upp ett nätverk kan vara fantastiskt givande för alla inblandade. Skatteverket brukar även ha informationsträffar för egenföretagare eller de som är intresserade av att bli det, och de kan vara värda att gå på.

Att bli egenföretagare kan vara något av det bästa du gör i ditt liv. Men chanserna att lyckas ökar om du skaffar dig ordentlig kunskap och förbereder sig innan du kör igång. Kom även ihåg att det kan ta tid innan du kan leva på ditt företag, så ge inte upp om det känns motigt i början. Lycka till!